pravni telefon

POKLIČITE PRAVNIKA NA
090 3213

Vsak dan od 07.00 do 21.00 ure

2,71 €/min za klice iz omrežja Telekom. Za klice iz drugih omrežij ceno določa Vaš operater. Splošni pogoji

  • 95% klicev rešimo takoj
  • večina klicev traja manj kot 3 minute
  • anonimnost zagotovljena
  • 100% strokovnost, v nasprotnem primeru vam strošek klica povrnemo!

Potrebujete pravni nasvet po emailu?Kaj so davčne blagajne

Kaj so davčne blagajne

Zanimivosti |

ZANIMIVOSTI

Pod pojmom davčna blagajna se razume naprava (blagajna, tablica, telefon ali tiskalnik)  s programsko opremo, s katero se formirajo računi, ki pa se pred tiskanjem posreduje preko spletne povezave v potrditev Finančnemu uradu.  Namen uvedbe tako imenovanih davčnih blagajn je onemogočanje naknadnega prirejanja podatkov z namenom utaje davkov ter posledično znižanja dela na črno in zmanjšanje nelojalne konkurence, večjih javnofinančnih prihodkov ter za zaščito potrošnikov.

ODGOVOR

Davčno potrjevanje računov je obvezno za vse, ki za opravljanje storitev ali dobave blaga morajo izdajati račune ter imajo sedež na ozemlju Republike Slovenije.

Vseh izdanih računov ni potrebno posredovati v potrditev, le račune plačane z gotovino. Pod plačilo z gotovino se zajema plačilo s kovanci in bankovci, plačilo s kreditno ali plačilno kartico preko pos terminala, plačilo z vrednostnimi boni in plačilo z moneto.

Obvezna uporaba davčnih blagajn bo od 2. 1. 2016 dalje. Vendar je določeno tudi prehodno obdobje, in sicer do 31. 12. 2017. V tem času bo dovoljeno izdajati račune, plačane z gotovino, z uporabo vezane knjige računov z naknadno potrditvijo na Finančnem uradu preko portala eDavki.

Za nepotrjevanje računov plačanih z gotovino je zagrožena kazen od 2.000,00 pa do 100.000,00 evrov, glede na to, kako hud prekršek je storjen.

POZOR! Vsak potrošnik bo po novem moral vzeti račun in ga zadržati neposredno po odhodu iz poslovnega prostora. V kolikor na poziv davčnega inšpektorja kupec ne predloži računa, bo oglobljen s kaznijo v višini 40,00 evrov.

VIRI:

-         Zakon o davčnem potrjevanju računov. Uradni list Republike Slovenije, št. 57 (2015)

-         Davčno potrjevanje računov, Pogosta vprašanja in odgovori, 1. Izdaja julij 2015, dostopno na naslovu: http://www.fu.gov.si/fileadmin/Internet/Nadzor/Podrocja/Davcne_blagajne_in_VKR/Vprasanja_in_odgovori/Vprasanja_in_odgovori_1_izdaja_Davcno_potrjevanje_racunov.pdf

Simona Vehar, dipl. Ekon.