pravni telefon

POKLIČITE PRAVNIKA NA
090 3213

Vsak dan od 07.00 do 21.00 ure

2,71 €/min za klice iz omrežja Telekom. Za klice iz drugih omrežij ceno določa Vaš operater. Splošni pogoji

  • 95% klicev rešimo takoj
  • večina klicev traja manj kot 3 minute
  • anonimnost zagotovljena
  • 100% strokovnost, v nasprotnem primeru vam strošek klica povrnemo!

Potrebujete pravni nasvet po emailu?Razlika med bruto bruto, bruto in neto zneskom

Razlika med bruto bruto, bruto in neto zneskom

Zanimivosti |

ZANIMIVOSTI

Ko se fizična oseba dogovarja s podjetjem (samostojnim podjetnikom, društvom, zavodom, itd.) za plačilo storitve določene v pogodbi, se dostikrat dogodi, da se ne ve točno, koliko dobi fizična oseba nakazano na osebni račun, če ni ravno določen neto znesek za plačilo. 

ODGOVOR

Če je v pogodbi določen neto znesek za plačilo, to pomeni, da fizična oseba dobi nakazano na osebni račun znesek določen v pogodbi. Vse prispevke in dajatve nosi izplačevalec dohodka.

Bruto znesek določen v pogodbi pomeni, da dobi fizična oseba izplačilo na osebni račun bruto znesek zmanjšan za prispevke in dajatve, ki se obračunajo od bruto zneska. Prispevke in dajatve na bruto znesek bremenijo izplačevalca dohodka.

Kadar je v pogodbi naveden bruto bruto znesek za plačilo določene storitve, to pomeni, da je celotni strošek izplačevalca dohodka znesek naveden v pogodbi in tako vse prispevke in dajatve nosi fizična oseba, ki je prejemnik dohodka. Poenostavljeno to pomeni, da se od zneska, ki je določen v pogodbi, odštejejo vsi prispevki in dajatve, nakazano razliko pa dobi fizična oseba na osebni račun.

Kolikšna je razlika med neto in bruto zneskom oziroma bruto bruto zneskom, je odvisna od statusa fizične osebe ter vrste pogodbe, ki jo sklepa s podjetjem. Podrobneje bo opredeljeno v posameznih temah, ki bodo sledile.

Simona Vehar, dipl. ekon.