pravni telefon

POKLIČITE PRAVNIKA NA
090 3213

Vsak dan od 07.00 do 21.00 ure

2,71 €/min za klice iz omrežja Telekom. Za klice iz drugih omrežij ceno določa Vaš operater. Splošni pogoji

  • 95% klicev rešimo takoj
  • večina klicev traja manj kot 3 minute
  • anonimnost zagotovljena
  • 100% strokovnost, v nasprotnem primeru vam strošek klica povrnemo!

Potrebujete pravni nasvet po emailu?Obdavčitev podjemnega dela

Obdavčitev podjemnega dela

Zanimivosti |

ZANIMIVOSTI

Pogosto podjetje sklene s fizično osebo podjemno pogodbo za storitve, katere se občasno potrebuje, in niso del delovnega procesa podjetja. V pogodbi se za plačilo določi neto, bruto,  lahko pa tudi bruto bruto znesek.

ODGOVOR

Pogosto nam ni znano, kako in kaj je z obdavčitvijo takega dohodka in mnogokrat smo razočarani, koliko smo dobili nakazano na osebni račun. Pri tem je pomemben status fizične osebe, ki dohodek prejme, in sicer ali je oseba zaposlena za polni delovni čas, ali je upokojenec, študent ali brezposeln. V kolikor prejemnik dohodka ni zaposlen za polni delovni čas, ali je brezposelen, se morajo obračunati še prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje od bruto zneska, kar posledično zniža znesek, ki ga fizična oseba prejme na svoj bančni račun.

Za lažje razumevanje in dogovarjanje z naročnikom vam v tabeli prikazujemo primer obdavčitve dohodka iz naslova opravljene storitve po podjemni pogodbi. V rubriki brezposelni so zajete tudi osebe, ki niso zaposlene za polni delovni čas.

 

Simona Vehar, dipl. ekon.