pravni telefon

POKLIČITE PRAVNIKA NA
090 3213

Vsak dan od 07.00 do 21.00 ure

2,71 €/min za klice iz omrežja Telekom. Za klice iz drugih omrežij ceno določa Vaš operater. Splošni pogoji

  • 95% klicev rešimo takoj
  • večina klicev traja manj kot 3 minute
  • anonimnost zagotovljena
  • 100% strokovnost, v nasprotnem primeru vam strošek klica povrnemo!

Potrebujete pravni nasvet po emailu?Plačilo DDV za najem vozila

Plačilo DDV za najem vozila


VPRAŠANJE

Pozdravljeni, Naše vprašanje se nanaša na področje ddv in sicer: Izdali smo račun za najem kombija tujemu podjetju (EU) (podjetje je zavezanec za ddv). Kraj predaje kombija v najem je SLO.

Ker gre za kratkoročni najem prevoznih sredstev smo se na računu sklicevali na klavzulo VAT accaunted by the place of supply under Article 56 of VAT Direktive 20006/112/es. Imamo enostavno knjigovodstvo. 

Je tako pravilno in ali to pomeni da se ddv obračuna v SLO, in kako zdaj to navedemo v obrazcu DDV-O?


ODGOVOR

Spoštovani,

V 1. odstavku 30.b člena Zakona o davku na dodano vrednost – 1 je določeno, da se za kraj opravljanja storitve, pri dajanju prevoznih sredstev v kratkoročni najem, šteje kraj, kjer je prevozno sredstvo dejansko dano na razpolago najemniku. V vašem primeru je bilo vozilo dana na razpolago v Sloveniji, zatorej morate obračunati 22 % DDV na izdanem računu.

Za lažje razumevanje kupca zakaj je bil obračunan DDV lahko na izdan račun navedete sledeče: »In accordance with Article 30b of the Law on Value Added Tax - 1 and in accordance with 56 Article of VAT Directive 20006/112/ES, the place of service is Slovenia.”

Osnovo za obračun DDV-ja vnesete v DDV-O obrazec pod rubriko 11 (dobava blaga in storitev) znesek obračunanega davka na dodano vrednost pa pod rubriko 21 (obračunani DDV po stopnji 22 %).