pravni telefon

POKLIČITE PRAVNIKA NA
090 3213

Vsak dan od 07.00 do 21.00 ure

2,71 €/min za klice iz omrežja Telekom. Za klice iz drugih omrežij ceno določa Vaš operater. Splošni pogoji

  • 95% klicev rešimo takoj
  • večina klicev traja manj kot 3 minute
  • anonimnost zagotovljena
  • 100% strokovnost, v nasprotnem primeru vam strošek klica povrnemo!

Potrebujete pravni nasvet po emailu?Plačilo dohodnine pri prodaji stanovanja

Plačilo dohodnine pri prodaji stanovanja

Dohodnina |

VPRAŠANJE

Spoštovani. Pred 13 leti sem od družine odkupil zasedeno stanovanje v hiši. 9 let sem se boril na sodišču za izpraznitev. Zdaj stanovanje prodajam pa mi davčna ne prizna , da je bila cena odkupa za zasedeno stanovanje in tudi evra revalorizacije ne. Moram plačat 10%. Je kakšna rešitev. 


ODGOVOR

Iz navedenega izhaja, da stanovanje, ki je bilo odkupljeno od družine ni bilo rezidenčno stanovanje, to pomeni, da niste prebivali v njem in niste imeli tam prijavljenega stalnega ali začasnega prebivališča.

V skladu s 1. točko 93. člena Zakona o dohodnini - 2, se to stanovanje šteje kot vaš kapital. Ko ste stanovanje prodali ste s tem ustvarili bodisi kapitalski dobiček ali kapitalsko izgubo. V kolikor ste stanovanje prodali za višjo ceno, kot ste ga kupili, ste ustvarili kapitalski dobiček in osnova za obdavčitev, ki je določena v 97. členu Zakona o dohodnini - 2, je razlika med prodajno ceno in nakupno ceno, ki sta določeni v pogodbah o nakupu oziroma prodaji.

Stopnja obdavčitve je določena v 132. člen Zakona o dohodnini - 2 in je 10 % ustvarjenega kapitalskega dobička.

 Iz vsega navedenega izhaja, da boste morali od pozitivne razlike med prodajo in nakupom stanovanja morali plačati 10 % dohodnine in temu se ne da izogniti, ker so določbe v Zakonu o dohodnini - 2 zelo jasne.